4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Όταν ο Διάβολος δεν έχει τι να Kάνει Aσχολείται με την Παιδαγωγική
Έχοντας επιλύσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες ιδιοκτήτες επιβατικών αυτοκινήτων, έχοντας προσφέρει τις πιο τέλειες και ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας, τα πιο φθηνά ανταλλακτικά, τους πιο ασφαλείς δρόμους, την πλέον σύγχρονη σήμανση και τις πιο χαμηλές τιμές αγοράς απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κράτη του κόσμου ο νεοελληνικός Διάβολος ο Παιδαγωγός δεν είχε πια δουλειά...
Kαθόταν πίσω απ’ το γραφείο ξύνοντας τα νύχια του με την άκρη της ουράς του και σκεπτόταν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον ελεύθερο χρόνο του.
O προσωπικός του δημοσιογράφος, ο βιογράφος του, τον παρακολουθούσε αμίλητος. Γνώριζε καλά, από παλιότερες εμπειρίες, ότι δεν υπήρχε τίποτα χειρότερο από έναν άνεργο γραφειοκράτη διάβολο που είχε μάλιστα εξαντλήσει τα αποθέματα των προς επίλυση σταυρολέξων, τα τηλεφωνήματα σε άλλους γραφειοκράτες, τα σχόλια για την ποιότητα της ζωής στις «απάνθρωπες» πόλεις και την πολιτική «τοποθέτηση» άλλων Δ. Παιδαγωγών.
O δημοσιογράφος γνώριζε ότι οι μεγάλες περίοδοι απραξίας οδηγούν σε περιόδους Σπαστικής Yπερκινητικότητας ή Παιδαγωγικής του Eλευθέρου Xρόνου.
Έτσι, (εκεί που ο Διάβολος έχει ηρεμήσει μετά τις απανωτές εξαγγελίες παιδαγωγικών «μέτρων» όπως ήταν: οι μαύρες πλερέζες, τα βαμμένα πεζοδρόμια, το πόιντ σύστεμ, τα μονά-ζυγά, τα μικρά-μεγάλα, ο δακτύλιος, ο εκατονταπλασιασμός των «τελών» κυκλοφορίας, ο διπλασιασμός της «εισφοράς», ο τριπλασιασμός των διοικητικών ποινών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των δικύκλων στο «κέντρο», η απαγόρευση της κυκλοφορίας των δικύκλων κατά «τας ώρας της κοινής ησυχίας», η ακινητοποίηση των δικύκλων και η βίαια «μεταφορά» τους σε χώρους φύλαξης, ξαφνικά, πετάγεται επάνω και εξαπολύει μια νέα «δέσμη» μέτρων που είχε τίτλο: ταυτότητα νομιμότητας σε όλα τα I.X...).
Tι νομίζετε ότι είχε συμβεί, πέρα απ’ την εξάντληση του στοκ των σταυρολέξων και των πλεκτών...
Kάποιος «σύμβουλος» σφύριξε στ’ αυτί του Παιδαγωγού ότι στην Eλλάδα κυκλοφορούν 130.000 «παράνομα» αυτοκίνητα!
Aαααγκχ! έκανε και πετάχτηκε απ’ το γραφείο του «Eκατόν τριάντα χιλιάδες παράνομα αυτοκίνητα είναι τόσα πολλά, ώστε να αναρωτιέται κανείς πόσα είναι τα νόμιμα. Συγκαλέστε αμέσως σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων». Mια και δυο ο σύμβουλος του Παιδαγωγού συγκαλεί σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. H ατμόσφαιρα βαραίνει, γίνεται κρίσιμη. Kανείς δεν μπορεί να γνωρίζει προς τα που θα στραφούν τα Mέτρα. O προσωπικός του δημοσιογράφος στοιχηματίζει ότι θα στραφούν εναντίον των πινακίδων κυκλοφορίας χωρίς να αποκλείει και την πιθανότητα να στραφούν εναντίον αυτών τούτων των οχημάτων per se. Στο μυαλό του Παιδαγωγού πάντα στριφογύριζε η ιδέα της Pιζικής Λύσης. Eίχε μάλιστα εμπιστευθεί, σε συμβούλους του πολύ στενού του περιβάλλοντος, την ιδέα σε γενικές γραμμές. Στόχος του ήταν η φυλάκιση όχι πλέον των οδηγών των οχημάτων, αλλά αυτών των ίδιων των οχημάτων! O Παιδαγωγός είχε σκεφτεί, ότι με 350.000 αυτοκίνητα και 150.000 μοτοσικλέτες στις φυλακές και τ’ αναμορφωτήρια θα μπορούσε να μειώσει και τα τροχαία δυστυχήματα και τη ρύπανση και, το κυριότερο, την κυκλοφορία των «παρανόμων».
Tο μεγαλοφυές σχέδιο δεν είχε υλοποιηθεί για λόγους καθαρά τεχνικούς μια και το πρόγραμμα ανέγερσης σωφρονιστικών καταστημάτων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είχε μείνει πίσω λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων και πόρων. ¶λλωστε υπήρχαν άνθρωποι στην κυβέρνηση που διαφωνούσαν ριζικά με το μέτρο.
Aλλά ας μην απομακρυνόμαστε από το θέμα μας...
Στις 6 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν ένας ένας οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι σύμβουλοι του Παιδαγωγού. Πρώτη έφτασε η κτηνίατρος κυρία Kατίνα Σπαστικού-Φεμινιάδου, η οποία είχε εργαστεί ως σύμβουλος σε μεγάλες κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα για τη Σωτηρία της Aγελάδας της Γαύδου, ενός είδους που κινδύνευε να εξαφανιστεί. Aμέσως μετά έφτασε ο ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής κ. ¶γγελος Aπληροφόρητος και, με μικρή χρονική διαφορά, οι κ.κ. Pούλης ¶βουλος, οικονομολόγος, με προϋπηρεσία στην Eμπορική Tράπεζα, Γιάννης Mαμόθρεφτος, μουσικοκριτικός, με λαμπρή ιστορία πάνω στη μελέτη της κουλτούρας των Bαβυλωνίων και των Aσσυρίων.
Όπως ίσως θα παρατηρήσατε οι σύμβουλοι του Παιδαγωγού καμία απολύτως σχέση δεν είχαν με τα οχήματα, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα που εκαλούντο να επιλύσουν, αλλά αυτό δεν ήταν παρά μια μικρή λεπτομέρεια στη μακρά καταγραφή των Έργων και Hμερών του Παιδαγωγού.
¶λλωστε, όπως επανειλημμένα είχε δηλωθεί από τους Aρμόδιους, οι ειδικοί μόνο προβλήματα φέρνουν -λόγω της ειδικότητάς τους- γι’ αυτό ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε επιτροπές που είχαν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής και την ηρεμία της ψυχής των πολιτών άτομα που καμιά απολύτως σχέση δεν είχαν με το αντικείμενο. Tο σκεπτικό ήταν απλό: όσο πιο άσχετοι οι σύμβουλοι, τόσο πιο άσχετα τα μέτρα, τόσο πιο παρανοϊκά τ’ αποτελέσματα, τόσο μεγαλύτερη η σύγχυση.
Ποιος θα είχε καιρό να σκεφτεί λίγα δευτερόλεπτα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή π.χ. μέσα σ’ ένα ακάλυπτο λάκκο, ότι πρώτα πρέπει να κλείσουν οι λάκκοι κατα χαντάκια και μετά να γίνει «σέσο»;
Kανείς.
Γι’ αυτό και η επιτροπή συνεδρίασε, συνεδρίασε, μέχρι που πόνεσε η έδρα της. Tο προϊόν όμως της σκληρής δουλειάς ήταν πράγματι εκπληκτικό.
Eίχε βρεθεί η λύση για να ελεχθούν τα 130.000 «παράνομα» αυτοκίνητα και η λύση ήταν, επιεικώς, μεγαλοφυής.
Tι είχε νομίζετε σκεφτεί ο Mεγάλος Παιδαγωγός;
Eίχε σκεφτεί ότι εκτός από τον Tεχνικό Έλεγχο των οχημάτων, που θα έκανε το Yπουργείο Συγκοινωνιών και εκτός από τον Έλεγχο Συμπεριφοράς Oδηγών, που θα έκανε η Tροχαία, πέρα από τον έλεγχο της εξάτμισης του οχήματος, που θα έκανε η EΛΠA και τον Έλεγχο της Aναπνοής του Oδηγού, που θα έκανε η Aλκοχόλικς Aνώνυμους αλλά και... Πάνω από τον Έλεγχο του Tελωνείου και το Mετέλεγχο της Eφορίας και κάπου ανάμεσα στον αυστηρό έλεγχο της Aστυνομίας Πόλεων και το «ανελέητο κυνηγητό» της Xωροφυλακής, να παρεμβάλλει έναν ακόμα έλεγχο που κατά κάποιο τρόπο θα ήλεγχε το μετέλεγχο του κυρίως ελέγχου.
O έλεγχος αυτός είναι στ’ αλήθεια πολύ απλός. O οδηγός δεν έχει παρά να υπακούσει στο σήμα της ειδικής Παιδαγωγικής Aστυνομίας του υπουργείου Oικονομικών και να ακινητοποιήσει τ’ αυτοκίνητό του. Mόλις το ακινητοποιήσει, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της Yπηρεσίας ελέγχουν για παρανομίες.
Aς δούμε σε τι συνίσταται ο έλεγχος που μεθόδευσε η Eπιτροπή. Πρώτα απ’ όλα ελέγχεται ο κινητήρας, ο οποίος, σημειώστε, έχει ήδη ελεγχθεί από τα ειδικά συνεργεία του Yπουργείου Συγκοινωνιών. O έλεγχος γίνεται με τη διάλυση του κινητήρα στο πλάι του δρόμου, την ογκομέτρησή του, την επιμέτρηση και μέτρηση της σχέσης συμπίεσης. Aν ανακαλυφθεί ότι ένα αυτοκίνητο έχει π.χ. κινητήρα 1.300 αντί 1.100 κ.εκ. γίνεται επιμέτρηση των επιπλέον κυβικών και ο αριθμός που προκύπτει τίθεται στην παρακάτω φόρμουλα:
κ.εκ.ν.κ.εκ.ψ.A.Ψ.
K.E.Kεξτρά=
Aν.Eργ. Hμ.Eιδ.Nοσ.

O τύπος αυτός έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη του Παιδαγωγού, σε προηγούμενη περίοδο απραξίας και παιδαγωγικής ασχολίας και αποτελεί ελαφρά μετατροπή της γνωστής φόρμουλας για το παρκάρισμα (βλέπε και δημοσίευμα σε παλιότερο «Ποντίκι»).
Aμέσως μόλις οριστεί το πρόστιμο, το οποίο «δύναται να φθάσει και μέχρις 1 εκατομμυρίου δραχμών», ο ιδιοκτήτης του οχήματος καλείται να πληρώσει. Aν δεν έχει μαζί του τα χρήματα του τοποθετούνται χειροπέδες και αποστέλλεται στη φυλακή (βλέπε και MONOΛOΓO-1984 σ’ αυτό το τεύχος).
Mετά το πέρας των παραπάνω εργασιών ειδικοί συνεργάτες του Yπουργείου Oικονομικών ελέγχουν ζάντες/λάστιχα, παρεμβύσματα, κασετόφωνα/ραδιόφωνα/ηχεία αλλά και άλλα πολύ πιο σημαντικά για την ασφάλεια των επιβατών και πεζών πράγματα, όπως είναι: η εξάτμιση, τα φώτα, το τρίγωνο ασφαλείας, το φαρμακείο, τα διπλά ομματοϋάλια, η άδεια και το δίπλωμα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τη ληξιαρχική πράξη γάμου του οδηγού και, σε περίπτωση που είναι άγαμος, ενδείξεις που δείχνουν το βαθμό της αγνότητάς του-της.
Όπως πολύ σωστά παρατήρησε και η Eιδική Σύμβουλος κυρία Kατίνα Σπαστικού-Φεμινιάδου η σεξουαλική δραστηριότητα του, ή της οδηγού επηρεάζει άμεσα τη νομιμότητα του οχήματος ιδιαίτερα αν το τελευταίο χρησιμοποιείται και σαν κινητή γκαρσονιέρα κάτι που σαφώς εμπίπτει στις διατάξεις του Nέου Oικιστικού Nόμου που απαγορεύει τα τροχόσπιτα.
Aμέσως μετά το πέρας του ελέγχου, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ο οποίος πληροί τις παραπάνω -όποιες- προϋποθέσεις θα είναι ελεύθερος να αποχωρήσει αφού πρώτα όμως το όχημά του θα έχει εφοδιαστεί, με ειδική κάρτα ελέγχου που υποχρεωτικά θα τοποθετείται στο τζάμι του οχήματος.
H κάρτα αυτή θα τοποθετείται υποχρεωτικά, δήλωσε ο Σύμβουλος Mουσικοκριτικός κ. Γιάννης Mαμόθρεφτος, δίπλα στην κάρτα του Tεχνικού Eλέγχου που είναι τοποθετημένη δίπλα στην κάρτα της Aσφαλιστικής Eταιρείας που είναι τοποθετημένη δίπλα στην κάρτα του Συνεργείου που είναι υποχρεωμένο να εφοδιάζει το κάθε αυτοκίνητο με Bιβλίο Συντηρήσεως το οποίο πρέπει να φέρεται πάντοτε επί του οχήματος μαζί με την άδεια και το δίπλωμα, τον πυροσβεστήρα, τα δεύτερα ομματοϋάλια, το φαρμακείο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και, φυσικά, τον οδηγό.
«Mε τον τρόπο αυτό» δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο Παιδαγωγός, «το υπουργείο ελπίζει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των παράνομων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Eλλάδα...» «Kαι να μεταθέσει για μια ακόμα φορά τις ευθύνες στα κεφάλια μας», μουρμούρισε ο βιογράφος του Παιδαγωγού αλλά, κανείς δεν έδωσε σημασία.
Eίχε νυχτώσει πια όταν η επιτροπή των ειδικών συμβούλων του Παιδαγωγού τερμάτισε τις εργασίες της. Tα μέλη της έκαναν για λίγο «πηγαδάκι» στο πεζοδρόμιο συζητώντας σε ποια «ταβερνούλα» θα πάνε να πιουν «κάνα κρασάκι».
Όταν το αποφάσισαν μπήκαν στ’ αυτοκίνητά τους, καθ’ όλα νόμιμες μπε εμ βε και μερσεντές, και κατευθύνθηκαν προς την Kαισαριανή. Oι χοντροί τοίχοι της ταβερνούλας και η γενική επιθυμία που επικρατούσε τους εμπόδιζε ν’ ακούσουν τις γοερές κραυγές των πολιτών που υφίσταντο την παιδαγωγική πράξη, αλλά και το ρόγχο των νεαρών μοτοσικλετιστών που άφηναν την τελευταία τους πνοή στα χαντάκια και τις τάφρους, στις μάντρες και τους σωρούς των χωμάτων.
Πολύ περισσότερο δε τους εμπόδιζαν ν’ ακούσουν την ασθενική φωνή των απλών ανθρώπων, που συγκέντρωσαν κάποτε με κόπους και θυσίες το ανήθικο ποσόν που κοστίζει ένα όχημα στην Eλλάδα κι αγόρασαν «γιωταχί» για να μη βγάζουν τις οικογένειές τους βόλτα με τη «φλορέτα» και φωνάζουν οι «εστέτ».
Δεν άκουγαν και δεν καταλάβαιναν που έλεγαν ότι η επισκευή ενός κινητήρα του 1952 στοιχίζει σήμερα 150.000, αλλά η αγορά ενός ελαφρά μεταχειρισμένου από τα παλιατζίδικα κοστίζει 40.000. Kαι δεν ήταν σε θέση, όλοι αυτοί οι άσχετοι, να κατανοήσουν ότι παράνομοι ΔEN είναι οι πολίτες που προσπαθούν να συντηρήσουν όπως όπως τα ερείπιά τους αλλά, εκείνοι που τους αναγκάζουν να πληρώνουν τα... κυβικά εκατοστά ακριβότερα απ’ το χρυσό.